De cele mai multe ori speciile de reptile sau amfibieni ajung să populeze zone din afara arealului original datorită posesorilor de animale exotice care se plictisesc la un moment dat de achiziția lor și decid să îi ofere „o viață mai bună”.

Dar există și situații când anumite specii sunt aduse neintenționat, de regulă împreună cu roci, sol sau plante luate din habitate naturale și comercializate în alte regiuni drept decorațiuni pentru grădină.

Acesta este și cazul pentru cea mai nouă adiție la herpetofauna țării noastre, șopârla italiană de ziduri, descoperită primăvara aceasta în București.

Originară din Peninsula Apenină, această specie adaptabilă a pătruns alături de mărfuri în foarte multe zone ale Europei printre care Muntenegru, Spania, Franța, Albania, Portugalia, Grecia, Olanda, Ungaria sau Belgia.

Dar a colonizat și Asia, fiind documentată în Cipru și Turcia. A ajuns și pe continentul african, în Libia si Tunisia. Deosebit de interesant este faptul că o duce bine chiar în America de Nord, de exemplu în New York, Kansas, New Jersey și California.

IMG_0088
Șopârla italiană de ziduri (Podarcis siculus campestris)
IMG_0087
Șopârla italiană de ziduri (Podarcis siculus campestris)
IMG_0069
Habitatul unei populații sănătoase
IMG_0091
Șopârla italiană de ziduri (Podarcis siculus campestris)

Să fim deci foarte atenți în grădinile botanice sau magazinele pentru amenajări exterioare; mari descoperi putem face chiar la mică distanță de casă.

Pe curând!

LATER EDIT 09.07.2020

Specia a fost observată recent și în Transilvania, mai exact în Alba Iulia. Fiți deci cu ochii în patru în jurul spațiilor verzi noi amenajate, șopârlele pot călători practic oriunde în țară împreună cu arbuștii ornamentali.

45. Soparla italiana de ziduri
Distribuția în România
Publicitate

5 gânduri despre “O nouă șopârlă în România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s