În ultima vreme au apărut în presă o serie de știri despre șerpii care terorizează comunități sau viperele care îi pândesc pe cei ce urcă pe munte. De la identificări greșite și până la sfaturi bombastice de prevenire, gen utilizarea șosetelor albe, am văzut în această săptămână suficiente neadevăruri despre aceste minunate creaturi încât mă văd nevoit să iau atitudine.

Eu locuiesc în București, unde pentru cele mai inofensive animale sunt deranjați pompierii și poliția, deplasări care sunt plătite din banii contribuabililor. Bani ce ar trebui direcționați către cu totul altceva în opinia mea.

Așadar înainte de a suna la 112 sau a pune mâna pe un obiect contondent, cel mai bine ar fi să ne uităm de două ori la șarpe, care va fi evident mai speriat de oameni decât oamenii de el. La urma urmei ei au populat ecosistmele de aici înainte de a ne ridica noi jungle de beton.

CE SPECIE ESTE?!

Statistic, peste jumătate din șerpii întâlniți vor fi cei de casă (Natrix natrix). Variabilitatea este mare, dar în general au mai puțin de un metru lungime și prezintă două pete gelbene în spatele capului.

Șarpele de casă (Natrix natrix)
Șarpele de casă (Natrix natrix)
Șarpele de casă (Natrix natrix)
Șarpele de casă (Natrix natrix)

În apropierea râurilor sau lacurilor pot apărea și șerpi de apă (Natrix tessellata).

Șarpele de apă (Natrix tessellata)
Șarpele de apă (Natrix tessellata)
Șarpele de apă (Natrix tessellata)
Șarpele de apă (Natrix tessellata)

Extrem de rar se arată și câte un șarpe de stepă (Dolichophis caspius) sau unul de alun (Coronella austriaca).

Șarpele rău (Dolichophis caspius)
Șarpele de stepă (Dolichophis caspius)
Cor aus (3)
Șarpele de alun (Coronella austriaca)

Toate cele patru specii sunt neveninoase iar primele două nu mușcă nici măcar când sunt manevrate, preferând să facă pe mortul. Lăsați-le în pace și își vor vedea de drum.

CU CE ÎL POT MANEVRA?

Dacă v-ați lămurit în privința identității și vreți să relocati personal animalul, îl puteți lua fără probleme cu mână goală dacă este un șarpe de casă sau de apă. Dacă este vorba de șarpele de stepă sau de cel de alun atunci o mănușă de piele ar trebui să ofere suficentă protecție împotriva eventualelor mușcături; care sincer nu sunt mai dureroase decât o mică zgârietură de pisică.

Ideal ar fi să îl duceți într-o zonă mai ferită și mai vegetată din apropierea locului unde a fost găsit. Deși nu este recomandat, puteți opta pentru mutarea lui într-un alt habitat adecvat speciei.

Dacă nu sunteți însă foarte siguri de identificare atunci vă pot oferi consultanță gratuită.

Un herpetolog mereu la dispoziţia dumneavoastră
Un herpetolog mereu la dispoziţia dumneavoastră

 

17 gânduri despre “Șarpele dintre blocuri

  1. Salut Marius,

   Nu am prezentat in articol vipera comuna deoarece nu exista nicio sansa pentru ca locuitorii din Bucuresti sau chiar Ilfov sa o intalneasca in apropierea locuintelor. Dar insa daca iti plac viperele iti recomand postarea aceasta din 2014: https://fieldherpingromania.wordpress.com/2014/06/22/vipera-de-munte/

   Pe blog mai exista cateva intrari despre celelalte doua reptile veninoase de la noi, vipera cu corn si cea de stepa.

   Lectura placuta.

 1. foarte util, poate se mai liniștește lumea în legătură cu creaturile malefice cărora nu le-a ajuns că sînt de vina pentru expulzarea noastră din Grădina Edenului, pe deasupra mai vor să ne ia și viața, femeile, serviciul și chiar băutura

   1. întrebare: există în România vreun șarpe veninos cu pupila rotundă?
    din ce știu eu, toate cele 3 specii de vipere de la noi au pupila verticală.
    pe deasupra, dacă nu mă înșel, speciile respective de viperă au dimensiuni destul de reduse, nici una nu depășește lungimea de 1 m.

   2. Corect, toate cele trei vipere au pupila verticala si dimensiuni de ordinul zecilor de centimetri. Legat de serpii vennosi cu pupila rotunda, in Romania nu sunt prezenti, insa pe coasta Bulgariei traieste Malopolon insignitus. Dar ca orice sarpe, lasat in pace isi vede de treaba lui.

 2. oamenii in prostia lor, ar omara orice animal care este mai necomun…imediat ar pune mana pe o piatra sau topor, ca atata ai duce deocamdata mintea…de relocare, habar nu au cu ce se mananca…este bine ca incercati sa-i mai desteptati, dar slabe…sperante!…

 3. Salut,
  Si la mine in Popesti a „sarit” un șarpe pe mine. Udam gradina din spatele casei si am văzut cu coada ochiului ceva ce venea pe lângă peretele casei, din fata casei, spre mine. Ma uit, sarpe, peste 1 m, avansa rapid. Amuzat in primele 4 secunde apoi un pic alertat pt ca individul nu se mai oprea cu toate ca era evident ca stia ca-s in calea lui. Pun furtunul pe el, tot avansa. Speriat de -a dreptul măresc presiunea si la 1.5 m de mine am reusit sa il resping😋. S-a refugiat sub o mobila veche din grădină lasandu l sa se calmeze. Inclusiv eu 😌. A doua zi dispăruse. Nu stiu ce „marcă” era.
  Asta e povestea mea. Uneori îmi e dor de el. Am broscuțe noaptea prin grădină si sper sa il vad la vânătoare.
  Salutări

 4. Foarte interesanta povestea!
  Dupa marime si comprtament a fost ori un sarpe de casa batran ori un sarpe rau. In primul caz va rari broastele; in al doilea va imputina rozatoarele. 😉

 5. Fain si util articol! Serpii sunt acele fiinte care baga in sperieti pe cei mai multi oameni. Personal am refuzat sa ating cu mana chiar si un sarpe mort, cu toate astea niciodata nu as omori unul, cunoscand ca sarpele face mai mult bine decat rau. de-a lungul timpului m-am convins ca doar accidental ataca omul care il deranjeaza. intr-o seara am calcat descult prin iarba si cateva vipere cu corn (cernisoara, mai sus de izvoarele cernei) s-au facut nevazute, chiar din locul in care urma sa calc. am incremenit, m-am intors la cort si m-am incaltat. asa am aflat ca viperele nu traiesc doar pe stanci, uneori mai ies si ele la vanatoare… succes vlad in ceea ce faci!

 6. Sarpele Dolichophis caspius de ce este poreclit sarpele rau? Din cauza ca creste mare si este curajos? Si stii cumva ce fel de sarpe poate sa fie cea care are culoarea verde si este des intalnita la tara in judetul Brasov, are lungime in jur de 40 cm?

  1. Sarpele rau este intradevar cam singurul care incearca sa se apere cu ceva mai multa convingere decat rudele sale care prefera retragerea. Dar si acesta oboseste repede si dupa cateva minute va cauta sa se refugieze. Legat de sarpele din judetul Brasov, culoarea este un indiciu bun asupra faptului ca avem de a face cu o specie acvatica / semiacvatica din genul Natrix. Cu alte cvinte ori un sarpe de casa ori un sarpe de apa.

 7. Buna! A fost vazut un sarpe verde de 1m intr-o gradina cu legume. , in jud Ilfov cu legume. Este periculos? a fost la 20 cm de mama de cineva, care s-a speriat foarte tare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s