Puțini sunt cei ce nu au văzut sau măcar auzit de gușter, frumoasa șopârlă verde prezentă în absolut toate județele țării. Dar și mai puțini sunt cei ce știu de existența unei a doua specii de gușter în sud-estul țării.

Gușterul vărgat - mascul

Gușterul vărgat – mascul

Distribuția în România

Distribuția în România

Gușterul vărgat - femela

Gușterul vărgat – femela

           Această șopârlă nu este atât de cunoscută datorită faptului că trăiește în locuri mai greu accesibile precum râpele și pantele stâncoase cu arbuști. Numărul populațiilor de pe teritoriul României este relativ mic și majoritatea sunt afectate de degradarea, fragmentarea sau distrugerea habitatelor și drept urmare este una din cele trei specii de șopârle periclitate de la noi, alături de șopârla de nisip și șopârlița de frunzar.

Habitat tulcean

Habitat tulcean

IMG_0199

Juvenil

Habitat constănțean

Habitat constănțean

Gușterul vărgat (Lacerta trilineata)

Gușterul vărgat (Lacerta trilineata dobrogica)

           Dacă doriți să o vedeți, atunci planificați-vă o tură în Munții Măcin sau în Cheile Dobrogei. Asigurați-vă că aveți  suficientă apă și multă răbdare. Abia după câteva zeci de gușteri obișnuiți se arată și câte unul dobrogean. 😉