Frumoasă denumire pentru o reptilă a croit poporul român, trebuie să recunosc.  Dar fie că vă vine a crede sau nu, trebuie să vă spun crudul adevăr: animalul acesta nu este făcut din sticlă ca peștii puși pe televizoarele alb-negru de acum trei decenii. Și nici șarpe nu este.

Fb
Anguis colchica incerta

Acum îi zicem năpârcă acestei frumoase creaturi, care este de fapt o șopârlă fără picioare. Și deși legendele abundă în jurul ei, vă jur că nu sare, nu este oarbă nu este veninoasă, nici măcar nu mușcă. Este un animal timid și temător, care atunci când este stresat renunță la coadă pentru a distrage atenția prădătorilor în timp ce el se furișează prin frunziș.

Habitat
Habitat

Duce o viață simplă dar lungă. Șopârla de aproximativ 46 de centimetri trăiește 46 de ani! Secretele longevității și pielii netede cred că au de a face cu somnul de frumusețe  la rădăcinile copacilor și dieta disociată cu limacși și râme.

Poate fi observată relativ ușor dimineața sorindu-se pe liziere, iar pe vreme mai răcoroasă și sub bușteni. Chiar dacă nu reușiți să o fotografiați din prima veți putea identifica mai ușor vârsta sau genul specimenului dacă țineți minte că femelele sunt maronii, juvenilii aurii, iar masculii au pete…albăstrii!

Femela
Femelă
Juvenil
Juvenil
Mascul
Mascul

Pe teritoriul României este răspândită în majoritatea regiunilor, dar în zona de sud încă mai este loc de premiere județene.

Harta
Județele cu semnalări

Spor la descoperiri!

Mascul 1
Albastru de Anguis

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s