Fiecare ieşire pe teren este precedată de o pregătire minuţioasă a echipamentului şi aşezarea lui lângă uşa, pentru a pierde cât mai puţin timp în dimineaţă plecării. În general asta se face cu o seară înainte. În cazul meu, cu o săptămâna. 🙂

          Mulţi spun că sunt foarte precaut atunci când află că am oricând un hanorac, şosete groase şi batoane de cereale în rucsac. Dar adevărul este că sunt un friguros şi jumătate. Şi un mare amator de dulciuri. Aşadar, cum ne îmbrăcăm:

– pantaloni lungi, indiferent de sezon. Protejează de soare, ciulini, spini, înţepături de insecte, căpuşe şi muşcături de şerpi.

– câteva perechi de şosete. Căldura, terenul accidentat şi nenumăratele căzături în bălţi m-au învăţat să am suficiente perechi dosite prin buzunarele rucsacului.

– tricouri, cămăşi. E bine să aveţi 3-4 pe care să le păstraţi doar pentru ieşiri. Cu timpul fiecare ruptură şi pată va avea de spus o poveste despre o mare vânătoare.

– bocanci, de piele, cu goretex şi talpă vibram. Ideali pentru incursiunile în zonele cu vipere.

– pălărie. Modifică silueta capului, ascunde ochii şi astfel animalele de care încercaţi să va apropiaţi nu va vor percepe că pe un prădător care le fixează cu privirea. Ca bonus, protejează de insolaţie.

         Evident că trebuie să fiţi pregătiţi şi să aveţi în rucsac câţiva litri de apă, o mică trusa de prim ajutor, o lanternă, telefon încărcat, acte şi modalităţi de plata dar până la urmă toatea acestea se regăsesc în bagajul oricărui pasionat de drumeţie. Iată ce va trebuie în plus că să plecaţi după broaşte şi şerpi:

– aparat foto cu câteva seturi de acumulatori de rezervă, carnet şi creion. Cel puţin aşa era pe vremea mea. Fotografiai o specie, apoi scriai unde, când şi câte exemplare, pentru a împărtăşi observaţiile odată ajuns acasă. Dar acum există smartphone-uri…

– mincioc. Primăvara este ideal pentru a investiga amfibienii sosiţi în bălţile temporare pentru reproducere. În restul anului este indispensabil pentru a salva animalele căzute în diferite canale abandonate, mai ales împreună cu câţiva metri de cordelină. Nu este scump, iar paleta de mărimi este destul de largă. Părerea mea e să optaţi pentru unul pliabil.

– mănuşă groasă de piele. Poate cea mai importantă achiziţie. Protejează de tăieturi şi înţepături la ridicarea tablelor ruginite sau scândurilor. Dar mai ales protejează de muşcăturile viperelor şi a mamiferelor mici. Eu i-am adăugat şi o carabinieră pentru a o prinde de curea sau rucsac. Pimp my glove!

          Cum pentru birdwatcheri binoclul este simbolul hobby-ului, pentru fieldherperi acesta e reprezentat de cârligul herpetologic (snakehook / snakestick). Oricum alegeţi să îi spuneţi, cârlig, snakehook, sau baţ, este un instrument deosebit de versatil. Poate fi folosit pentru a te apăra de câini, pentru menţinerea echilibrului pe poteci, pentru a face frigărui, pentru a răsturna diferite obiecte, de la pietre la electrocasnice abandonate. Este ideal pentru a scoate creioanele de sub bibliotecă. A da, şi facilitează manevrarea şerpilor.

          Dacă aţi citit până aici, atunci primiţi cadou varianta printabilă a listei de echipament.

          Numai bună de bifat, sau de transformat într-un avion. 🙂

Reclame